ترکیه

جمهوری ترکیه کشوری است در خاورمیانه و قسمتی از آن در اروپا واقع است با این حال چندی است که در تلاش است به اتحادیه اروپا بپیوندد. ترکیه یکی از کشورهای حاضر در منطقه ژئوپلیتیکی که بخش عمده آن در آناتولی در غرب آسیا قرار دارد و بخش کوچکی از آن در بالکان در اروپای جنوب شرقی واقع شده ‌است که همواره بعنوان گذرگاه اصلی اروپا و آسیا شناخته می شود. این کشور با قرارگیری در جوار دریای سیاه، مرمره، مدیترانه و دریای اژه یکی از مهم ترین کشورهای منطقه خاورمیانه است.

ترکیه از شمال با دریای سیاه، از شمال شرقی با گرجستان، از شرق با ارمنستان، جمهوری آذربایجان، و ایران، از جنوب شرقی با عراق، از جنوب با سوریه و دریای مدیترانه، از غرب با دریای اژه، و از شمال غربی با یونان و بلغارستان مرز مشترک دارد، در حالی که قبرس در سواحل جنوبی این کشور واقع شده ‌است.

ترکیه دارای اقلیم مرطوب و کوهستانی است و اغلب جمعیت آن را اقوام ترک و کرد تشکیل می دهند. مساحت آن ۷۸۰، ۵۸۰ کیلومتر مربع و جمعیت این کشور 84،680،273 نفر است.

آنکارا پایتخت سیاسی و دومین شهر بزرگ ترکیه است، در حالی که استانبول بزرگ‌ترین شهر و مرکز مالی آن است.

اقتصاد در ترکیه ترکیبی از اقتصاد مدرن و سنتی بر پایه کشاورزی است. بخش اصلی اقتصاد ترکیه متعلق به صنعت توریست و گردشگری است. همچنین به واسطه دارا بودن قرابت های تاریخی و فرهنگی با مردم ایران، این کشور از اصلی ترین مقاصد سفرهای ایرانیان محسوب می شود. در طی چندین سال گذشته، ترکیه با فراهم آوردن بستر لازم، بخش سرمایه گذاری خارجی خرید مسکن را به خوبی تقویت کرده است.

موقعیت استراتژیک ترکیه سبب شده است، تا روابط پایدار گسترده ای با سایر کشورها برقرار کند. اصلی ترین هدف این کشور از برقراری ارتباط، توسعه اقتصاد و بهبود وضع عمومی است. روابط ایران و ترکیه در طول تاریخ همواره با نوساناتی همراه بوده است. اما اخیراً دارای وضعیت مطلوب و پایداریست. کیلومترها مرز مشترک و سهولت رفت و آمد به این کشور، زمینه مناسبی برای مبادلات تجاری دو کشور است.

بخش عمده ای از اقتصاد ترکیه وابسته به صنعت گردشگری این کشور است. ترکیه علارغم دارا بودن ذخایر نفتی و طبیعی، اما با توسعه صنعت خودروسازی، کشتی سازی، کشاورزی و حمایت از بخش خصوصی، رشد قابل توجهی را در اقتصاد بدست آورده است. شرکت ها و کارخانه های بزرگی در این کشور فعالیت می کنند که از صادرکنندگان اصلی کالا به اروپا هستند. صادرات خودروی ملی، قطعات کشتی، لوازم خانگی و سایر تجهیزات برقی از ترکیه به سایر کشورهای جهان صادر می شوند.

صنعت این کشور در بسیاری از کشورهای اروپایی و آسیایی نفوذ کرده است، به طوری که پس از آلمان، انگلیس و ایتالیا، کشورهای ایران و عراق از مهم ترین مقاصد کالاهای ترکی به شمار می روند. ترکیه از معدود کشورهایی است که توانسته صرفاً از طریق صادرات کالاهای غیر نفتی و سرمایه گذاری در بخش خصوصی، درآمد سالیانه قابل توجهی را نسبت به سایر کشورهای خارمیانه به دست آورد.

مهمترین محصولات وارداتی این کشور ماشین‌آلات، مواد شیمیایی، سوخت و تجهیزات حمل و نقل است. مهمترین شرکای تجاری ترکیه در واردات، روسیه، آلمان، چین، ایتالیا، فرانسه، آمریکا و ایران است.